Blog#6 | Mens en Intuïtie: de verbinding met je ziel.

De kracht van intuïtie: Een gids naar zelfontdekking en het begrijpen van innerlijke behoeften.


De natuurlijke relatie

De relatie tussen mens en intuïtie is een fascinerend onderwerp. Intuïtie is een innerlijk gevoel of weten dat niet altijd rationeel te verklaren is, en wel vaak als waardevol wordt beschouwd. Mensen vertrouwen al eeuwenlang op hun intuïtie om beslissingen te nemen, problemen op te lossen en zichzelf te beschermen.

Een intuïtieve reactie: jouw intuïtie is je ziel die spontaan reageert.
Intuïtie wordt vaak beschreven als een innerlijk gevoel of instinctieve reactie die niet noodzakelijkerwijs gebaseerd is op logica of bewuste redenering. Het is een innerlijke wijsheid die we overigens allemaal bezitten, en in de moderne tijd vaak verwaarlozen of niet bewust (leren) gebruiken. Het leren volgen van je intuïtie begint met het bewust worden van, wanneer en hoe je signalen ontvangt. Letterlijk betekent intuïtie: innerlijk zien, naar binnen kijken. Het is het tegenovergestelde van logisch, analytisch nadenken. Je zou het ook kunnen omschrijven als de ziel die spreekt, met je derde oog waarnemen of vanuit je hart zien.

‘Intuïtie is als een zintuig voor je ziel, het geeft jouw zielsgevoel aan.’

Hoewel intuïtie een intrigerend concept is, wordt de dagelijkse betekenis van het woord vaak verkeerd begrepen. Het wordt vaak gebruikt om instinctief gedrag, impulsiviteit, giswerk of blindelings vertrouwen op gevoelens te beschrijven. Dit suggereert dat veel mensen niet volledig begrijpen wat intuïtie inhoudt of hoe het ‘bewust’ gebruikt kan worden om hun leven positief te beïnvloeden.

Dus, wat is intuïtie?
Intuïtie is je innerlijke wijsheid, een vermogen tot inzicht en zelfbewustzijn. Beide kunnen worden ontwikkeld en zijn cruciaal voor je geluk. Het verwaarlozen van je intuïtie betekent dat je geen gebruik maakt van één van de krachtigste vermogens van je bewustzijn. De Franse filosoof Henri Bergson noemde intuïtie niet voor niets ‘de koninklijke weg naar de waarheid’.

Waar zit intuïtie in de hersenen?
Intuïtie is als een innerlijk kompas dat je kracht geeft in moeilijke tijden en inzichten biedt om te groeien en gelukkig te zijn. Vaak gebruiken we intuïtie onbewust, maar door er bewust aandacht aan te schenken, stimuleren we deze kwaliteit.

Hoewel intuïtie vaak wordt geassocieerd met spirituele of mystieke praktijken, wordt het ook wetenschappelijk onderzocht binnen de psychologie en neurowetenschappen. Neurowetenschappers hebben ontdekt dat intuïtie wordt beïnvloed door het limbische systeem, een deel van de hersenen dat betrokken is bij emoties en motivatie. Dit hersendeel kan informatie verwerken op een niet volledig bewuste manier, waardoor we ons bewust kunnen worden van een gevoel of impuls zonder precies te begrijpen waarom.

Momenteel worden we nog vaak aangemoedigd om ons alleen te concentreren op logische analyses en wetenschappelijke benaderingen om problemen op te lossen en beslissingen te nemen. Vaak speelt intuïtie onbewust ook een waardevolle rol in ons dagelijks leven. Het helpt ons gevaar te herkennen, mensen en situaties in te schatten, en snelle beslissingen te nemen in noodsituaties.

Psychologen zijn het er inmiddels over eens dat intuïtie essentieel is bij het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen. In sommige gevallen leidt intuïtie namelijk zelfs tot betere beslissingen dan een analyse gebaseerd op feiten en cijfers. Het is namelijk zo dat wanneer we vastlopen in ons denken en geen oplossing kunnen vinden via logisch redeneren, intuïtie ons helpt uit deze impasse te komen door nieuwe ideeën en perspectieven te bieden.

Heeft iedereen toegang tot intuïtie?
Ja, iedereen bezit intuïtie! Intuïtie vertegenwoordigt een innerlijk weten, een ingeving vanuit het hart. Het is een stem die vaak wordt overstemd door rationele overwegingen. Het moet niet worden verward met gevoelens of emoties. Intuïtie vormt een hogere (spirituele) kracht en blijkt doorgaans altijd juist te zijn. Het ontwikkelen van intuïtie kan worden beschouwd als een essentieel aspect van persoonlijke groei en ontwikkeling. Het kan je ondersteunen bij het versterken van de verbinding met jezelf, het begrijpen van je innerlijke behoeften en verlangens, en het opbouwen van zelfvertrouwen. Bovendien kan het je creatieve potentieel vergroten en helpen bij het opbouwen van betere relaties met anderen.

ALIGNS begeleidt je bij het (verder) ontwikkelen van je intuïtie. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat wij allemaal energetische wezens zijn met een zelfhelend vermogen. Het verbreden van je bewustzijn en het volgen van je intuïtie (innerlijke wijsheid), in combinatie met inzichten uit moderne wetenschap (epigenetica) bijdragen mijn inziens bij aan een gelukkiger en meer vervuld leven. Als Energetisch Verbinder heb ik zelf geen specifiek ‘bewijs’ nodig om deze overtuiging te ondersteunen. Gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen en de begeleiding van anderen, vormen mijn eigen ervaringen en die van anderen als het ultieme bewijs voor mij.

Als dit resoneert bij jou ben je meer dan welkom om dit zelf een keer te komen ervaren.

Liefs, Jo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *