Blog#13 | Energetische geneeskunde: diepte, bewustzijn en verantwoordelijkheid

Energiewerk, no joke

De realiteit achter spirituele trends en de ethiek van energetische geneeskunde: wijsheid, integriteit en verantwoordelijkheid. 

door Linda de Jong en Jolanda Blom de Vreugd  

De toename van lichtwerkers in onze samenleving is onmiskenbaar. Als paddenstoelen schieten ze overal uit de grond. Maar rijst de vraag of deze ‘snelle groei’ voldoende is om het diepgaande proces van persoonlijke transformatie te doorlopen, dat vaak jaren vergt voordat het zich volledig ontvouwt en men zichzelf als lichtwerker beschouwt. Hoewel dit proces tegenwoordig lijkt te versnellen in vergelijking met een aantal decennia geleden, blijft het een intensieve reis. Het belang van innerlijk kindwerk en schaduwwerk zijn dan ook vertrouwde begrippen binnen deze kringen, evenals het opdoen van vele ervaringen en het aanleren van de juiste technieken. Niets is zo gevaarlijk als mensen met bepaalde krachten die niet goed zijn getraind.  

Centraal in de reis van een lichtwerker staat zelfheling. Want hoe kun je anderen helen als je zelf wonden draagt? Hoe kun je anderen begeleiden als je zelf getriggerd wordt? En hoe kun je anderen bijstaan als je alleen het licht ziet en het duister negeert? Het is hierbij van belang om bewust te zijn van de Universele Wetten, vooral de Wet van Polariteit, die benadrukt dat evenwicht en harmonie worden bereikt door de integratie van tegenpolen. 

Echter, in de wereld van de lichtwerkers lijkt de schaduwzijde van deze polariteit vaak genegeerd te worden. En zoals de wet aangeeft, waar licht is, is er ook duisternis. Deze twee polen zijn noodzakelijk voor balans, zowel binnenin als buiten ons. Dus waar laat je het donker wanneer je met het licht werkt? Dit is een vraag die serieus genomen moet worden. 

Het is niet genoeg om onszelf te beschermen met een vortex, een beschermingsveld of intentie, als we het bestaan van een duistere kant ontkennen. Dit is geen oproep tot angst, maar eerder een oproep tot bewustwording. De wereld van duisternis is geen inherent slechte plek; het is eerder een schaduwrijk, een ongeziene wereld vol entiteiten.  

Deze entiteiten kunnen verschillende verschijningsvormen aannemen, variërend van overleden personen tot gidsen, engelen en andere niet-menselijke energievormen uit andere dimensies. Sommigen zijn behulpzaam, terwijl anderen verstorend zijn. Verstorend laat zich in mensen vaak mentaal en fysiek zien in de zin dat alles tegenzit, je angstig voelen, ‘s nacht niet kunnen slapen of het gevoel hebben dat je wordt ‘leeggezogen. Met regelmaat is er een hulpvraag die voortkomt uit ‘visite’ in het energieveld. Wanneer er verkeerde hulp wordt geboden is het leed niet te overzien. De energetische wereld is geen speeltuin en vraagt om een voorzichtige en doordachte aanpak. Desondanks lijken veel lichtwerkers zich alleen te willen richten op de positieve aspecten van deze entiteiten, terwijl ze het duistere aspect vermijden. 

Vooral nu, in een tijd van energetische verschuivingen, is het van groot belang om ons bewust te zijn van zowel het licht als het duister. Het negeren van de schaduwzijde van het lichtwerk kan gevaarlijk zijn. Het gaat niet alleen om verhalen; er schuilt een kern van waarheid in de risico’s die gepaard gaan met onverantwoordelijk handelen. 

In de praktijk zien we te vaak mensen, lichtwerkers, die zich niet (volledig) bewust zijn van deze gevaren, en toch behandelen ze kwetsbare mensen, geven ze healing sessies, doen ze ceremonies, faciliteren ze geestverruimende middelen, of erger nog, geven ze opleidingen en cursussen zonder een volledig beeld te vertellen. Het is tijd om wakker te worden voor de schaduwzijde van het lichtwerk en een evenwichtiger perspectief te omarmen. 

Voorbeeld 
In een wereld van een lichtwerker waar lichtenergie centraal staat, moet altijd ook de vraag rijzen over de aanwezigheid van het donker. Wanneer een healer zich inzet voor een helende sessie, moet tegelijkertijd de vraag opkomen: waar laat je het donker? Ben je als healer je bewust van de energieën van de cliënt(en), de diepere lagen en welke verborgen trauma’s er mogelijk sluimeren? Welke energie haal je naar voren, die van de cliënt of een entiteit in het energieveld? Hoe zorg je ervoor dat je een cliënt niet overweldigt of in onbalans brengt? Wat doe je met de ruimtes waar je bewust iets weghaalt? Wat voor gevolgen heeft dit als je niets met deze ruimtes doet? En met welke energie vul je deze ruimtes op? 

En wat gebeurt er bij groepssessies? Hoeveel lichtenergie is nodig voor zo’n groepsdynamiek en hoeveel van het duister komt mogelijk mee? Is een beschermend veld of het uitspreken van een intentie dan wel genoeg om de ruimte zuiver te houden van negatieve energieën? Wat doe je met subtiele verschuivingen in het energieveld? 

Het vereist nauwlettendheid om zelfs de subtielste veranderingen op te merken. Want zelfs als je heel ervaren bent, kun je nog steeds worden uitgedaagd. We zijn immers nooit uitgeleerd en hebben allemaal blinde vlekken. Alert blijven op wat er werkelijk gebeurt, is dan ook enorm cruciaal. Ook hierin eerlijk naar jezelf en je eigen rol durven zijn. Zeker in een groepssessie kunnen verschillende energieën samenkomen, variërend van lichtwerkers tot entiteiten die het menselijk lichaam gebruiken als voertuig. Het is dan juist nog belangrijker om te erkennen of jij als facilitator in staat bent om een groep te leiden en de veiligheid te garanderen, het bewustzijn van de aanwezigen te erkennen en een hoge vibratie te handhaven om de sessie naar positieve resultaten te leiden. 

In de wereld van energetische geneeskunde is bewustwording duidelijk essentieel. Het draait niet alleen om het brengen van licht, maar juist ook om het omarmen en transformeren van het donker, zowel op individueel niveau als in groepssessies. Alleen door deze bewuste benadering kunnen ware heling en transformatie plaatsvinden. Vanuit dat oogpunt en met respect voor het vak, de cultuur en ceremoniële rituelen is er iets dat graag gedeeld wil worden. 

Momenteel leven we in een turbulente tijd, waarin er veel gaande is, zowel op wereldniveau als op energetisch vlak. Deze tijd nodigt ons allemaal uit om onszelf opnieuw te bekijken en te onderzoeken wat we werkelijk nodig hebben. Vooral na de impact van de coronapandemie is er meer ruimte ontstaan voor bewustwording, wat heeft geleid tot een grotere openheid over spiritualiteit en holisme, evenals tot meer onderzoeken in het kwantumveld. 

Het is dan ook niet verrassend dat de interesse in diverse vormen van energiewerk de afgelopen jaren opmerkelijk is toegenomen. Dit varieert van cacaoceremonies tot diepgaande transformaties van ayahuasca-rituelen en alles daartussenin. Hoewel deze praktijken vaak worden gepresenteerd als transformerende ervaringen die diepe inzichten bieden en spirituele groei bevorderen, schuilt er achter de glans van deze beweging een serieuze realiteit die vaak over het hoofd wordt gezien. 

Het is tegenwoordig niet ongebruikelijk om mensen te ontmoeten die zichzelf na slechts enkele weekenden training bestempelen als meesters, sjamanen en/of experts in energiewerk. Ook schiet de aangeboden scholing soms tekort. Deze trend van snelle cursussen en zelfbenoemde autoriteiten brengt ernstige risico’s met zich mee, zowel voor de betrokkenen als voor de bredere gemeenschap. 

Energiewerk, het begrijpen en werken met subtiele energieën, vereist diepgaande kennis, ervaring en vaardigheid, naast begeleiding van ervaren leraren. Het is een misvatting te denken dat men deze complexe vaardigheden in slechts een paar weekenden kan verwerven of kan leren van een filmpje. Helaas laat de praktijk nog te vaak zien dat er veel mensen aan het werk zijn in het veld, die zich onbewust zijn van hoe onverantwoord ze bezig zijn. 

Laten we eens kijken naar cacaoceremonies als voorbeeld. Deze zijn meer dan alleen gelegenheden om een exotische drank te nuttigen; ze zijn bedoeld als ceremoniële en spirituele ervaringen die diepe emotionele en energetische verschuivingen kunnen teweegbrengen. Dit geldt niet alleen tijdens de ceremonie zelf, maar ook voor en na de sessie. Wanneer deze ceremonies worden geleid door mensen zonder de vereiste expertise en begrip van energetische dynamieken, kunnen de resultaten verre van heilzaam zijn en zelfs schadelijk voor de deelnemers. Het is belangrijk om te erkennen dat veel deelnemers zich mogelijk niet volledig bewust zijn van wat ze gaan ervaren en wat dit met zich meebrengt.  

Op vergelijkbare wijze brengen ayahuasca-rituelen en het gebruik van andere psychedelica een potentieel gevaar met zich mee wanneer ze worden begeleid door onervaren facilitators zonder solide basis. Het induceren van veranderde bewustzijnstoestanden vereist nauwgezette voorbereiding, begeleiding en nazorg om potentieel traumatische ervaringen te voorkomen. 

Het probleem wordt verder aangewakkerd door de opkomst van spiritueel materialisme, waarbij mensen zich haasten (of zich gedwongen voelen om zich te haasten) om zichzelf te bestempelen als sjamanen, meesters of experts in diverse vormen van energiewerk (vaak met trendy benamingen), met als doel hun status te verhogen of financieel gewin na te streven. Dit fenomeen ondermijnt niet alleen de integriteit van de praktijk zelf, maar kan ook schadelijk zijn voor hen die oprecht op zoek zijn naar begeleiding en ondersteuning op hun spirituele reis. 

Het is van vitaal belang een diepgaand begrip te ontwikkelen van de verantwoordelijkheden en ethiek die gepaard gaan met het beoefenen en onderwijzen van energetische geneeskunde. Dit omvat onder andere het besef van de grenzen van onze eigen kennis en vaardigheden, het vermogen om veilige en ondersteunende ruimtes te creëren voor degenen die we begeleiden, bewustwording van het onderbewuste en het voortdurende streven naar onze eigen groei en ontwikkeling als beoefenaars. 

Authentieke spirituele groei en transformatie vereisen kritisch zijn, voelen en grondig onderzoek doen voordat men deelneemt aan, of energiewerk faciliteert. Luisteren naar je intuïtie is hierbij altijd essentieel! 

Voor deelnemers is de boodschap: zoek beoefenaars en leraren die een diepgaand begrip en respect tonen voor de tradities en praktijken waarmee ze werken. Voor facilitators: blijf kritisch en scherp op het werk dat je doet. Energiewerk is geen grap en zeker niet alleen maar licht en liefde! Het is een serieuze praktijk die diep respect en toewijding vereist, en het is aan ons, mensen, om dat te beseffen en de integriteit ervan te behouden te midden van de hype en sensatie die eromheen is ontstaan. 

In het licht van de uitdagingen en kwesties die zijn besproken, zijn er tal van stappen die genomen kunnen worden om positieve verandering te stimuleren binnen de wereld van energetische geneeskunde en onder lichtwerkers. Door gezamenlijke actie te ondernemen en verantwoordelijkheid te nemen voor onze praktijken, kunnen we een omgeving creëren die veilig, integraal en ondersteunend is voor zowel beoefenaars als deelnemers. 

Het instellen van ethische richtlijnen en certificering kan dienen als een leidraad voor verantwoorde praktijken, terwijl gedegen onderwijs en training de basis vormen voor bekwame en bewuste beoefenaars. Het oprichten van een beroepsvereniging bevordert onderlinge ondersteuning en voortdurende educatie, terwijl openheid en communicatie het vertrouwen van het publiek vergroten. Daarnaast draagt het stimuleren van onderzoek en evaluatie bij aan het verzamelen van bewijsmateriaal en informeert het de ontwikkeling van optimale werkwijzen. Tegelijkertijd speelt consumentenbewustzijn een cruciale rol bij het maken van weloverwogen keuzes over welke beoefenaars ze raadplegen. Gezamenlijke inspanningen kunnen streven naar een toekomst waarin integriteit, ethiek en compassie de leidende principes vormen binnen de energetische geneeskunde. Dit zal zowel de acceptatie van deze vorm van geneeskunde als de rol van lichtwerkers in onze samenleving positief beïnvloeden. 

 

Addendum
Lichtwerkers en hun rol: lichtwerkers zijn mensen die zich inzetten om licht, liefde en heling te verspreiden in de wereld. Ze streven naar persoonlijke groei en transformatie, en ze gebruiken hun eigen reis van zelfontdekking om anderen te begeleiden op hun pad naar heelheid.
Schaduwwerk en innerlijk kindwerk: deze termen verwijzen naar de praktijk van het verkennen en omarmen van de donkere, onbewuste aspecten van onszelf (schaduwwerk) en het helen van emotionele wonden uit onze kindertijd (innerlijk kindwerk). Deze processen zijn essentieel voor persoonlijke groei en het vermogen om anderen te helpen bij hun eigen transformatie.
Universele Wetten: de tekst noemt een van de universele wetten, de universele Wet van Polariteit, die stelt dat tegenpolen essentieel zijn voor evenwicht en harmonie. Dit betekent dat het erkennen en integreren van zowel licht als duisternis cruciaal is voor een gezonde (spirituele) ontwikkeling.
Duisternis en entiteiten: hoewel veel lichtwerkers de nadruk leggen op het positieve en lichtende aspect van spirituele entiteiten, is het belangrijk om ook de donkere aspecten te erkennen. Dit omvat het begrijpen van entiteiten die niet noodzakelijkerwijs kwaadaardig zijn, maar wel disruptief kunnen zijn als ze niet op de juiste manier worden behandeld. Verantwoordelijkheid en integriteit: het beoefenen van energiewerk vraagt om een solide basis van kennis, ervaring en ethische bewustwording. Lichtwerkers dienen zich bewust te zijn van de impact van hun handelingen en streven naar integriteit en respect voor de tradities en methoden die ze hanteren. Het is van essentieel belang dat ze voortdurend zelfreflectie toepassen; spirituele groei is immers een continu proces, zonder vaststaand eindpunt.
Definitie van energiewerk: energiewerk omvat een breed scala aan praktijken die gericht zijn op het werken met subtiele energieën in en rond het lichaam. Dit omvat technieken die zijn ontworpen om de energiecentra (chakra’s) in balans te brengen, de stroom van energie door het lichaam te verbeteren, blokkades op te heffen en het zelfhelend vermogen van het lichaam te stimuleren. Energiewerk wordt vaak gebruikt als aanvulling op conventionele medische behandelingen en kan helpen bij het bevorderen van fysieke, mentale, emotionele en spirituele welzijn.
Energetische aard: mensen hebben een energetische aard, wat betekent dat we niet alleen uit fysieke materie bestaan, maar ook uit subtiele energieën die ons lichaam en ons bewustzijn beïnvloeden.
Verschillende vormen van energiewerk: er zijn verschillende vormen van energiewerk, elk met hun eigen benaderingen en technieken. Enkele veelvoorkomende vormen zijn:
-Reiki: een Japanse vorm van energieheling waarbij de beoefenaar universele levensenergie kanaliseert naar de ontvanger om heling en ontspanning te bevorderen.
-Chakra-balancering: omvat het werken met de energiecentra van het lichaam, bekend als chakra’s, om eventuele onevenwichtigheden te corrigeren en de algehele energiestroom te verbeteren. 
-Sjamanisme: een oude praktijk waarbij de beoefenaar verbinding maakt met spirituele krachten en entiteiten om heling en transformatie te faciliteren, vaak met behulp van rituelen, ceremonies en trancereizen. 
-Acupunctuur: een traditionele Chinese geneeskunde waarbij dunne naalden op specifieke punten van het lichaam worden geplaatst om de stroom van energie (qi) te reguleren en gezondheid en welzijn te bevorderen. 
Hoe een beoefenaar of leraar te vinden: als je geïnteresseerd bent in energiewerk, zijn er verschillende manieren om een geschikte beoefenaar of leraar te vinden: 
– Vraag om aanbevelingen van vrienden, familie of collega’s die positieve ervaringen hebben gehad met energiewerk. 
– Zoek online naar beoefenaars in jouw omgeving en lees recensies of getuigenissen van eerdere cliënten. 
– Voer een grondig onderzoek uit naar de achtergrond, ervaring en certificering van potentiële beoefenaars voordat je een afspraak maakt. 
– Onderzoek of je beoefenaars kunt vinden die ethische normen en integriteit tonen in hun praktijk. 
Het belang van intuïtie: bij het kiezen van een beoefenaar of leraar voor energiewerk is het cruciaal om te vertrouwen op je eigen intuïtie en innerlijke gevoelens. Let op hoe je je voelt bij een bepaalde persoon en of je een gevoel van vertrouwen en comfort ervaart. Stel vragen over hun benadering, ervaring en achtergrond, en luister naar je instinct bij het maken van je keuze.
Ethische overwegingen: bij het overwegen van deelname aan energiewerk is het van groot belang om aandacht te besteden aan ethische overwegingen en ervoor te zorgen dat je samenwerkt met beoefenaars die hoge normen van integriteit en professionaliteit hanteren. Het is essentieel dat de beoefenaar respectvol omgaat met jouw grenzen en wensen, vertrouwelijkheid waarborgt en geen misbruik maakt van zijn of haar positie of invloed. Wees altijd waakzaam voor eventuele rode vlaggen en voel je vrij om eventuele zorgen of twijfels tijdens de sessie te uiten. Daarnaast speelt ook een rol in je eigen verantwoordelijkheid door goed te overwegen waarvoor je kiest, jezelf voor te bereiden en voldoende informatie in te winnen. 

Bronnen voor verdere aanvullende lezing 
Boeken: 
“The Subtle Body: An Encyclopedia of Your Energetic Anatomy” door Cyndi Dale 
“Light Emerging: The Journey of Personal Healing” door Barbara Ann Brennan 
“The Celestine Prophecy” door James Redfield 
“The Power of Now: A Guide to Spiritual Enlightenment” door Eckhart Tolle 
“The Untethered Soul: The Journey Beyond Yourself” door Michael A. Singer 
“Handboek Chakra Psychologie, zelfverwerkelijking in ZEVEN stappen” door Judith Anodea 
“Methaphysical anatomy: your body is talking, are you listening? door Rose Evette 
Wetenschappelijke Artikelen: 
“Energetic Therapies: An Evidence-Based Approach” – Reviewartikel in het tijdschrift “Journal of Alternative and Complementary Medicine” 
“The Biofield: A New Frontier in Medicine” – Artikel in het tijdschrift “Frontiers in Psychology” 
“The Scientific Basis of Energy Medicine” – Boekhoofdstuk in “Energy Medicine: The Scientific Basis” 
Websites: 
-The International Society for the Study of Subtle Energies and Energy Medicine (ISSSEEM): Een organisatie die zich richt op het bevorderen van onderzoek naar subtiele energieën en energetische geneeskunde. 
-Energy Medicine University: Een online universiteit die opleidingen aanbiedt op het gebied van energetische geneeskunde. 
-Spirituality & Health Magazine: Een online magazine dat artikelen en bronnen biedt over spiritualiteit, gezondheid en welzijn. 
Documentaires en Video’s: 
-“The Healing Field: Exploring Energy & Consciousness” – Een documentaire die de rol van energie en bewustzijn in genezing onderzoekt. 
-“The Living Matrix: The Science of Healing” – Een film die de wetenschap achter energetische geneeskunde en bioveldtherapieën onderzoekt. 
Spirituele leraren 
Alberto Villoldo is een auteur, spiritueel leraar en medisch antropoloog die wereldwijd bekendheid heeft verworven door zijn werk op het gebied van sjamanisme, energetische geneeskunde en spirituele groei. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de genezingspraktijken van inheemse volkeren in de Amerika’s en heeft deze kennis geïntegreerd in zijn benadering van moderne geneeskunde en persoonlijke transformatie. 
Matias de Stefano is een spiritueel leraar, visionair en mysticus afkomstig uit Argentinië, die bekendheid heeft verworven door zijn diepgaande kennis van esoterische onderwerpen en zijn vermogen om complexe spirituele concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hij werd bekend door zijn optredens in verschillende media en platforms, waar hij zijn inzichten deelt over spirituele evolutie, kosmologie, en de rol van de mensheid in het universum. 
Eckhart Tolle: Bekend van zijn boeken zoals “De kracht van het Nu” en “Een nieuwe aarde”, biedt Tolle inzichten in mindfulness, bewustzijn en innerlijke vrede. 
Deepak Chopra: Een wereldwijd bekende auteur en spreker over onderwerpen als gezondheid, spiritualiteit en persoonlijke groei, met boeken zoals “Het zelfhelend vermogen” en “Het zevende spirituele wetboek van succes”. 
Mooji: Een Jamaicaanse spirituele leraar die bekend staat om zijn eenvoudige, directe benadering van zelfrealisatie en zelfonderzoek. 
Sadhguru: Een Indiase yogi, mysticus en auteur, oprichter van de Isha Foundation, die zich toelegt op het verspreiden van spirituele kennis en welzijnswerk. 
Thich Nhat Hanh: Een boeddhistische monnik en vredesactivist uit Vietnam, bekend om zijn boeken over mindfulness, meditatie en vrede, waaronder “De wonderen van mindfulness”. 
Ram Dass: Een spirituele leraar en auteur die bekend staat om zijn werk op het gebied van bewustzijn, liefde en spirituele transformatie, vooral met zijn boek “Be Here Now”. 
Pema Chödrön: Een Amerikaanse boeddhistische non en auteur die inspiratie biedt op het gebied van compassie, moed en innerlijke kracht, met boeken zoals “When Things Fall Apart” en “The Wisdom of No Escape”. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *